Preotul care a descoperit cum să sărim peste publicitate! „Nu plec din țară… știu că aici pot face mai mult pentru semenii mei.”
Romeo Ene (38 de ani), un preot din Buzău, afirmă: „Cărţile nu fac zgomot, daca citiţi nu veţi fi intrerupţi de publicitate şi vă asigurăm că cititul nu îngraşă“. Datorită acestor descoperiri, preotul a înfiinţat, luna trecută, „Biblioteca de la stradă“, chiar pe gardul bisericii Sfântul Dumitru, unde își primește enoriașii la slujbe, dar și la cultivare.

Abordarea hazlie, dar atingând adevăruri cotidiene, vine în sprijinul inițiativei trezindu-le oamenilor curiozitatea și poate pofta de lectură.

Biblioteca de la stradă numără câteva sute de cărţi, care sunt expuse prin rotație săptămânal.

Preotul spune că munca de teren i-a revelat dimensiunea risipei de cultură de pe lângă casele oamenilor: „Mergând prin parohie, fie cu Botezul, fie cu Icoana Crăciunului, am observat că oamenii preferă să-şi lase la uşă cărţile, pe scările de bloc. Probabil pentru că au schimbat mobila din casă au ales una mai minimalistă, iar cărţile n-au mai încăput… Le-am spus să nu le arunce la container, iar dânşii ne-au spus că, dacă dorim, le putem lua. Cărţile pe care le-am putut salva le-am ţinut o perioadă la Biserică, dar m-am gândit că n-are rost să le colecţionăm doar de dragul de a le avea. Am hotărât să fac un raft pe care să-l punem la stradă, astfel încât trecătorii interesaţi să-şi poată alege, eventual, căte o carte. Bineînţeles, dacă doresc să o aducă înapoi, ar fi de preferat, dacă nu, să le fie cu folos! Ce ne interesează pe noi e să le citească. Avem un slogan pus acolo: «Hoţii nu citesc şi cititorii nu fură!»“, spune preotul Romeo Ene.

„Împrumutaţi o carte, mergeţi într-un loc liniştit, citiţi toate paginile, povestiţi prietenilor ce aţi citit, aduceţi cartea înapoi pe raft şi repetaţi procedura săptămânal. Împrumutaţi cu încredere!” spune preotul pe pagina lui de Facebook.

Părintele vorbește cu smerenie despre faptele sale: „Sunt gesturi banale, simple, pe care nu le facem spre lauda noastră. Noi am ajuns să ne mirăm, să ni se pară ciudate lucrurile fireşti. Omul modern nu prea mai are răbdare cu normalul, cu firescul şi vrea întotdeauna altceva. Eu în străinătate am văzut cărţi aşezate pe bănci şi în parcuri”. Preotul este şi iniţiatorul unui proiect școlar, pe care l-a numit „Creaţie în recreaţie”, prin care încearcă să-i stimuleze pe tineri să citească şi să se exprime. Pe lângă activitatea preoţească, Romeo Ene mai are una, el este dascăl și predă teologia la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Buzău. Părintele afirmă că este încântat să vadă tineri care, ca şi el, îşi doresc să rămână în ţară. Personal, a refuzat de mai multe ori şansa de a se stabili în străinătate. „Am lucrat o perioadă în SUA, în cadrul programului «Work and travel», într-un hotel, ca recepţioner şi întreţinător de camere (…). Şi acum am posibilitatea să plec, chiar am fost rugat să merg acolo ca preot, într-o comunitate de români sau să fac altceva şi să câştig mult mai mult decât reuşesc aici, ca preot şi profesor deopotrivă, dar nu mă tentează lucrul acesta. (…) Ştiu că aici pot face mai mult pentru semenii mei”, spune părintele.

Teama idolatrilor și a celor care denigrează preoții ortodocși, pentru a slăbi credința poporului, este una întemeiată, nu fac față ei să inventeze minciuni și să-i arate pe cei smintiți cu degetul, la cât har și bunătate au preoții noștrii. 

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Românii spun „Stop Migrației și Globalizării!”, semnează și tu.

Apără-ți țara, semnează!

Se face propagandă intensă că aceste pacturi nu au „caracter de constrângere”, că statele vor putea să se bucure de suveranitate și că legile migrației fiecărui stat vor prima, dar un Tratat Internațional conform art.1, litera a) din Legea nr. 590/2003 privind tratatele, are rol de act juridic internațional, deci este o lege, iar legea obligă, prin urmare are caracter de constrângere.

Pentru binele poporului român și pentru protejarea teritoriului țării vă solicităm următoarele:

1. Afișarea pe site-ul Guvernului României, al Ministerului Afacerilor Externe și al Administrației Prezidențiale, a traducerii oficiale în limba română, a pacturilor ONU cu următoarele denumiri „Global compact for safe, orderly and regular migration ” și „Global compact on refugees” cunoscute și ca „Tratatul de la Marrakesh”;
2. Emiterea câte unui comunicat de presă, cu privire la aceste două pacturi, privind punctul de vedere al fiecărei instituții menționate în această petiție;
3. Susținerea în plenul Parlamentului României, în ședință de Guvern, prin comunicat prezidențial și în ședința Curții Constituționale a refuzării semnării tratatului amintit, deoarece contravine art. 3, alin. 4 din Constituția României.

Textul integral al petiției se află aici http://fapte.dreptate.org.ro/2018/12/02/scrisoare-deschisa-catre-parlamentul-romaniei-guvernul-romaniei-presedintele-romaniei-curtea-constitutionala-si-avocatul-poporului/

**semnătura ta**

1,436 signatures = 72% obiectiv
0
2,000

Distribuie

   

1,436 Marius Oprisor Canada
1,435 Costina bodeanu Malta
1,434 Ionuț Daniel Soare Romania
1,433 Mirela Irimia United Kingdom
1,432 Marin Nicolae Irlanda
1,431 Elia Rousa Romania
1,430 MANUELA ALEXANDRESCU Romania
1,429 Maria Silvia Gogonetu România
1,428 Ion gabi Negrut Romania
1,427 Sergiu Fendrihan Romania
1,426 Carmen Brinzila France
1,425 Tuta Lazar Romania
1,424 Constantin Tase Romania
1,423 Stefan Stanescu Romania
1,422 Gabriela Pisalita Romania
1,421 Nina Corneanu Romania
1,420 Razvan Stranschi Romania
1,419 Marian Lipcan Romania
1,418 Viorel Baluta Romania
1,417 Olga Marinescu Romania
1,416 elena stanescu romania
1,415 Vasile-Marin Solonariu România
1,414 Nicu Cristian Gaina Romania
1,413 Ion Bogdan Romania
1,412 Tibi Galambos Romania
1,411 Maria Carp
1,410 POPESCU ALEXANDRU România
1,409 Rodica Enescu Romania
1,408 Dumitru Badila
1,407 Cristian Gabriel Foisor Romania
1,406 Ionel Gavril Romania
1,405 Bogdan Chifan Romania
1,404 petre spiridon Romania
1,403 Cristian Apostol România
1,402 Ana Hudici Romania
1,401 safta vrabie Romania
1,400 Magda Mircea Romania
1,399 Florian Calinescu Romania
1,398 Adrian Damache Romania
1,397 Valentin Slave Romania
1,396 Daniela Bosancu România
1,395 Bogdan Liviu Bunea Romania
1,394 Nicoleta Partebuna Romania
1,393 Carol Chirila Romania
1,392 Marilena Chersin Romania
1,391 iulia Boghirnea romania
1,390 Silviu Preoteasa Romania
1,389 cosmin preda Romania
1,388 cristian nedelcu romania
1,387 Bianca Mozas Romania