
Romeo Ene (38 de ani), un preot din Buzău, afirmă: „Cărţile nu fac zgomot, daca citiţi nu veţi fi intrerupţi de publicitate şi vă asigurăm că cititul nu îngraşă“. Datorită acestor descoperiri, preotul a înfiinţat, luna trecută, „Biblioteca de la stradă“, chiar pe gardul bisericii Sfântul Dumitru, unde își primește enoriașii la slujbe, dar și la cultivare.
Abordarea hazlie, dar atingând adevăruri cotidiene, vine în sprijinul inițiativei trezindu-le oamenilor curiozitatea și poate pofta de lectură.
Biblioteca de la stradă numără câteva sute de cărţi, care sunt expuse prin rotație săptămânal.
Preotul spune că munca de teren i-a revelat dimensiunea risipei de cultură de pe lângă casele oamenilor: „Mergând prin parohie, fie cu Botezul, fie cu Icoana Crăciunului, am observat că oamenii preferă să-şi lase la uşă cărţile, pe scările de bloc. Probabil pentru că au schimbat mobila din casă au ales una mai minimalistă, iar cărţile n-au mai încăput… Le-am spus să nu le arunce la container, iar dânşii ne-au spus că, dacă dorim, le putem lua. Cărţile pe care le-am putut salva le-am ţinut o perioadă la Biserică, dar m-am gândit că n-are rost să le colecţionăm doar de dragul de a le avea. Am hotărât să fac un raft pe care să-l punem la stradă, astfel încât trecătorii interesaţi să-şi poată alege, eventual, căte o carte. Bineînţeles, dacă doresc să o aducă înapoi, ar fi de preferat, dacă nu, să le fie cu folos! Ce ne interesează pe noi e să le citească. Avem un slogan pus acolo: «Hoţii nu citesc şi cititorii nu fură!»“, spune preotul Romeo Ene.
„Împrumutaţi o carte, mergeţi într-un loc liniştit, citiţi toate paginile, povestiţi prietenilor ce aţi citit, aduceţi cartea înapoi pe raft şi repetaţi procedura săptămânal. Împrumutaţi cu încredere!” spune preotul pe pagina lui de Facebook.
Părintele vorbește cu smerenie despre faptele sale: „Sunt gesturi banale, simple, pe care nu le facem spre lauda noastră. Noi am ajuns să ne mirăm, să ni se pară ciudate lucrurile fireşti. Omul modern nu prea mai are răbdare cu normalul, cu firescul şi vrea întotdeauna altceva. Eu în străinătate am văzut cărţi aşezate pe bănci şi în parcuri”. Preotul este şi iniţiatorul unui proiect școlar, pe care l-a numit „Creaţie în recreaţie”, prin care încearcă să-i stimuleze pe tineri să citească şi să se exprime. Pe lângă activitatea preoţească, Romeo Ene mai are una, el este dascăl și predă teologia la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Buzău. Părintele afirmă că este încântat să vadă tineri care, ca şi el, îşi doresc să rămână în ţară. Personal, a refuzat de mai multe ori şansa de a se stabili în străinătate. „Am lucrat o perioadă în SUA, în cadrul programului «Work and travel», într-un hotel, ca recepţioner şi întreţinător de camere (…). Şi acum am posibilitatea să plec, chiar am fost rugat să merg acolo ca preot, într-o comunitate de români sau să fac altceva şi să câştig mult mai mult decât reuşesc aici, ca preot şi profesor deopotrivă, dar nu mă tentează lucrul acesta. (…) Ştiu că aici pot face mai mult pentru semenii mei”, spune părintele.
Teama idolatrilor și a celor care denigrează preoții ortodocși, pentru a slăbi credința poporului, este una întemeiată, nu fac față ei să inventeze minciuni și să-i arate pe cei smintiți cu degetul, la cât har și bunătate au preoții noștrii.